Gyászol a divatvilág: 59 éves korában elhunyt Alber Elbaz

Az izraeli designer úttörő szerepet játszott a Lanvin történetében, hiszen 2001 és 2015 megteremtette az egyik legrégebbi francia divatház 21. századi alapjait és újra a legnagyobb márkák közé emelte azt. Alber Elbaz 2021. április 24-én, egy párizsi kórházban hunyt el. Mindössze 59 éves volt.

Alber Elbaz a marokkói Casablancában született 1961. február 6-án, de Izraelben nőtt fel. Hét éves korában kezdett ruhákat tervezni, és a tehetséges kisfiú rajzait látva édesanyja arra biztatta, hogy kövesse az álmait. Annak ellenére, hogy a család nehéz anyagi helyzetbe került, az anyjának sikerült 800 dollárt megspórolnia. Ezt a fiának adta, hogy New Yorkban folytathassa tanulmányait. Elbaz 1985-ben költözött Amerikába, ahol gyorsan felfigyeltek a tehetségére. Hét évet töltött Geoffrey Beene mellett vezető asszisztensként, majd a Guy Laroche márkánál is dolgozott. 1998-ban pedig az a megtiszteltetés érte, hogy Pierre Bergé őt nevezte ki az Yves Saint Laurent kreatív igazgatójának. De a Gucci Group felvásárolta a céget, így három sikeres szezon után elbocsátották.

Elbaz ezután került a Lanvin divatház élére, ahol hatalmas kihívás várt rá. Ugyanis az 1889-ben alapított brand dicsfénye erősen megkopott, az ezredforduló környékén az eladások sosem látott mélységbe zuhantak. Az izraeli designer viszont minden elvárást felülmúlt: új alkotócsoportot hozott létre, frissen felfedezett tehetségek csatlakoztak a tervezői csapathoz. Habár a Lanvint sosem övezte hatalmas médiafelhajtás, sikerült egy hűséges és előkelő vásárlókört kialakítania.

„Ha nem tervező lennék, szívesen dolgoznék orvosként. Ez az én fantáziám, az álmom. Egy orvos ad neked egy tablettát, ha fáj a fejed, én egy ruhát adok, és mindketten azért tesszük, hogy jobban érezd magad.”

Elbaz vezetése alatt a Lanvin a luxus és a nőiesség víziója volt. A karizmatikus designer mindvégig hű maradt a divatház történelmi múltjához, illetve az alapító, Jeanne-Marie Lanvin örökségéhez, miközben üdítő frissesség jellemezte minden kollekcióját. Azonban ez a tökéletesnek tűnő divatházasság 2015 októberében, 14 év után hirtelen véget ért „a társaság részvényeseinek többségi akarata miatt.” Elbocsátásának híre mindenkit meglepett, a cég alkalmazottai könnyek között búcsúztak tőle. A designer ezután előadásokat tartott, illetve kisebb projektekben vett részt – a Tod’s és a Converse is felkérte egy kapszulakollekció megtervezésére, a Lancôme-mal közösen egy limitált kiadású sminkkollekciót dobott piacra és a Frédéric Malle parfümmárkával is dolgozott.

Alber Elbaz öt év után tért vissza a divatvilág forgatagába, saját divatmárkája, az AZ Factory a párizsi haute couture divathéten debütált. A Silicon Valley inspirálta kollekció alapvetése egy olyan okos ruhatár volt, amelyben a klasszikus darabok különböző technikai és formai újítások révén nyernek új, modern formát.

„Nagy kiváltság volt, hogy Albert utolsó törekvéseit megfigyelhettem. Azon munkálkodott, hogy megvalósítsa az intelligens divatról szóló álmát, amely annyira érdekelte” – mondta Johann Rupert, az AZ Factory partnercégének elnöke. Rupert szerint Elbaz rendkívül innovatív projekteket készült megvalósítani, amelyekkel az volt célja, hogy újradefiniálja a divatipart.

Forrás: WWD
Kiemelt kép: Benoit Tessier/Reuters