Az első metaverse kollekciók

Published on

„Egy virtuális divatbemutató létrehozása az IMVU metaverse-ben tökéletes menekülési útvonalként szolgál a való világ elől” – mondta Rio Uribe, a Gypsy Sport tervezője. De pontosan mit is takar a „metaverse” kifejezés? A fogalom egy kollektív, megosztott virtuális térre utal, amelyet a valós és az online világ találkozása kelt életre.

A járványügyi korlátozások miatt az elmúlt évben a divatmárkák arra kényszerültek, hogy alternatív módon mutassák be legújabb kollekcióikat. Ennek (is) köszönhető a különböző háromdimenziós, metaverse platformok újdonsült népszerűsége. Az IMVU pontosan egy ilyen kreatív online utópia, amely lehetőséget kínál a regisztrált felhasználóknak, hogy létrehozzák és személyre szabhassák saját avatarjukat. A közkedvelt platform húzóereje – a szociális kapcsolatok kiépítése mellett – az online vásárlásban rejlik.

Forrás: @imvu/Instagram

Az IMVU-t úgy kell elképzelnünk, mint egy hatalmas virtuális ruhaboltot, amelyen több mint 200 ezer tervező kreációja tekinthető és vásárolható meg. Az IMVU saját kriptovalutával is rendelkezik, amely a Vcoin nevet viseli. Ezzel lehet a saját tervezésű, vagy más felhasználók által készített ruhákat megvásárolni és az avatarokat felöltöztetni. De a felhasználóknak arra is lehetősége nyílik, hogy az összeállított szetteket valós pénzért vegyék meg.

Idén májusban 7 divatmárka – például a Collina Strada, a BruceGlen, a Mowalola, és a Gypsy Sport – mutatta be haute couture kollekcióját az IMVU kétnapos online rendezvényén. Mind a hét résztvevő divatház egyfajta „rebellis” arculattal rendelkezik, az elmúlt években pedig próbáltak rávilágítani a divatipar által okozott globális problémákra. Például a Collina Strada divatház egyik alapelve az újrahasznosítás és fenntarthatóság – ez az egyik oka, hogy a 2021-es pre-fall kollekciójukat egy videójáték segítségével mutatták be, amely a klímaváltozás veszélyeit taglalta. „Egy kis márka vagyunk, nem tudunk mindent előállítani, amit szeretnénk” – fejtette ki Hillary Taymour, a Collina Strada jelenlegi tervezője. Tehát elmondhatjuk, hogy a virtuális divat és tervezés nemcsak a vásárlóknak kínál egy újszerű, izgalmas élményt, hanem a feltörekvő designereknek és divatházaknak is lehetőséget teremt a kollekcióik megalkotásához. 

A divatbemutatókat a YouTube Live platformján bárki élőben követhette, és az online médiumok népszerűvé válása óta egyre elterjedtebb „see-now, buy-now” konstrukciónak megfelelően már közvetlenül a fashion show-k után megkezdődött a darabok árusítása.

Az IMVU népszerűségéről sokat elárul, hogy az elmúlt év során másfélszeresére nőtt a nézettsége: immár havonta több mint 7 millió aktív felhasználóval büszkélkedhet. „A divat az egyik központi oka annak, hogy az emberek regisztrálnak, és egyedi avatarokat hoznak létre az IMVU-n” – nyilatkozta Anne Aamodt, az online platform marketing igazgatója. „Részben azért, mert ez a digitális csatorna hatalmas szabadságot biztosít a felhasználóknak a megjelenésükkel kapcsolatban. Erre a való világban sajnos gyakran nem kapnak lehetőséget” – folytatta Aamodt. Az IMVU-n viszont minden felhasználó bátran szabadjára engedheti a kreativitását és teljesen egyedi, különleges darabokat tervezhet. Emellett saját virtuális eseményeket, koncerteket és bemutatókat szervezhet, illetve látogathat. Nem véletlen, hogy az IMVU aktív regisztrálóinak átlag életkora 18-24 közé esik. Legtöbbünknek – akik ebbe a korosztályba tartoznak – kevés ehhez hasonló lehetősége akad, hogy az elképzeléseinket egy ekkora közönség előtt prezentálni tudjuk anélkül, hogy korlátok közé legyünk szorítva. Ráadásul az IMVU-hoz hasonló felületek egyfajta magabiztosságot és anonimitást is nyújtanak, amely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy bátran csatlakozzanak.

Forrás: @imvu, @freakcityla/Instagram

Amíg a koronavírus-járványt követő időszakban egyre inkább úgy tűnik, hogy a hagyományos (offline) divatbemutatók továbbra is csak létszámkorlátozás mellett lesznek látogathatóak, az igény a mindenki számára elérhető divateseményekre egyre inkább nő. Ezért a közeljövőben fontos szerepet játszhatnak az IMVU-hoz hasonló virtuális platformok, hogy az új tömegigényt kielégíthessék a divatházak.

Szerző: Teszler Panni
Kiemelt kép forrása: YouTube